Начало За нас Реклама Контакти

Черен дроб с доматен сос

Снимка за Черен дроб с доматен сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Полезен, вкусен и питателен, черният дроб заслужава да присъства по-често на нашата трапеза. Опитайте тази бърза рецепта, която изкушаващо съчетава всички негови качества с есенните аромати на печени чушки, задушен лук и червено вино.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г телешки или агнешки черен дроб
  • 4 с. л. брашно
  • 1 с. л. олио
  • 2 с. л. краве масло
  • 100 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 200 мл червено вино
  • 2 с. л. доматено пюре
  • домата, обелени и нарязани на кубчета
  • печени чушки, обелени и нарязани на ивици
  • 1 ч. л. риган
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дробът се обелва от ципата, кръвоносните съдове се изрязват и се нарязва на парчета с дебелина 1 см. Подсушава се добре с кухненска хартия и се овалва в брашното.

  2. 2.

    Дробът се изпържва в сгорещеното олио и маслото от двете страни до златисто и се изважда.

  3. 3.

    В същата мазнина се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 2-3 мин., след което се добавят беконът и чушките. След още 1 мин. се сипват доматите, доматеното пюре, риганът и виното. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сосът се оставя да поври непокрит, докато се сгъсти. Добавя се дробът и се оставя за 2-3 мин. в соса на слаб огън.

Вариации · Заменете печените чушки с пресни червени. · Добавете към соса гъби.

Подходящи типове вина
Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари