Начало За нас Реклама Контакти

Салата от желиран свински език

Снимка за Салата от желиран свински език
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 свински езика
  • 1 дафинов лист
  • 3 зърна хвойна
  • 1 резен целина
  • 1 морков, нарязан на едро
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • 1 суха люта чушка
  • 2 пакета желатин
  • 4 с. л. лимонов сок
  • 1 зелена салата
  • 2 домата
  •   сол на вкус
  • 2 стебла целина или чушка
  • за заливката:
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 к. л. сол
  • 2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Езикът се измива и се слага да се вари с резена целина, лука, дафиновия лист, хвойната и моркова. Когато се свари, езикът се изважда и се залива със студена вода, за да може да се обели по-лесно, а бульонът се прецежда.

  2. 2.

    Езикът се обелва и се нарязва на кръгчета.

  3. 3.

    Желатинът се накисва в ½ ч.ч. студена вода за 10 мин. Един литър от бульона се слага да се загрее, но не трябва да завира. Слага се желатинът, разбърква се, за да се разтвори, и се подправя със сол, лимонов сок и препечената и натрошена люта чушка. Желатиновата смес се охлажда.

  4. 4.

    Форма за кекс се намазва с олио, в нея се излива студената желатинова смес и се слагат парченцата език. Формата се слага на хладно, за да се желира. След няколко часа желето се изважда от формата и се нарязва на парчета.

  5. 5.

    Зелената салата се нарязва на ситно, доматите и стъблата от целината се нарязват на парчета.

  6. 6.

    Съставките за заливката се разбиват заедно.

  7. 7.

    В голямо плато се слага нарязаната зелена салата, върху нея се слагат доматите, върху тях - нарязаното желе, и отгоре - целината или чушките. Салатата се залива с дресинга.

Съвет:
За да нарежете желирания език на красиви парчета, желирайте сместа от предния ден, а салатата подредете преди сервиране.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари